Paksi Sportegyesület hírei2009. február 25.
Beszámoló a Paksi Sportegyesület Elnökségének 2008. évi munkájáról


Tisztelt Közgyűlés!

A 2004. évi I. törvény, a Sporttörvény előírásainak megfelelően az egyesület Elnöksége idén is összehívta a Közgyűlést, ahol számot ad az előző évben végzett munkájáról, és kéri a Tisztelt Közgyűlést, hogy fogadja el beszámolóját.

Az év során az Elnökség a szakosztályokat beszámoltatta végzett munkájukról.

Karate Szakosztály:
A karate szakosztály bázisa a Deák Ferenc Általános Iskola, ahol az RG szakosztállyal közösen folynak az edzések a terem két oldalán. A szakosztály 30-35 fő aktív versenyzőből és 30-35 kezdő, gyermekből tevődik össze. Magas szintű az utánpótlás nevelés, akikből kiváló junior és felnőtt versenyzők válnak, jól mutatja ezt, hogy az ország legeredményesebb felnőtt csapata itt található. A szakosztály az elmúlt évet igen eredményesnek könyvelheti el. Azokon a versenyeken, melyeken elindultak, mindig dobogós helyeket szereztek.
Az edzőtáborokban sikeres övvizsgát tettek versenyzőink. Többen közülük meghívást kaptak a válogatottba. Nyár elejére Záborszki Zoltán már évek óta edzőtábort szervezett, melyen saját sportolóinkon kívül több vidéki versenyző is képezte magát, amely az elmúlt évben is övvizsgával zárult. Az elmúlt év világversenyeire már nemzetközi bírót is sikerült delegálni. Az elmúlt évben megrendezett franciaországi világbajnokságra a szakosztály több sportolóját is meghívták a nemzeti válogatottba, akik kiemelkedő eredményeikkel tovább öregbítették Egyesületünk és a város hírnevét. Guzorán Attila egyéniben II. hely, Illés János és Erős Dávid csapatban III. hely.
2009-ben a tervek szerint cél a továbbképzések alkalmával újabb övfokozatok megszerzése, a karate népszerűsítése városunkban, valamint az eszközkészlet fejlesztése, a versenyeken az elmúlt évek sikeres szerepléseinek folytatása.

Ritmikus Gimnasztika Szakosztály:
A szakosztály változatlan feltételek mellett működött az elmúlt évben is. Az RG bázisiskolája a Deák Ferenc Általános Iskola, ahol a karatésokkal közösen, függönnyel elválasztva tartják az edzéseket. A legtöbb gyerek ennek az iskolának a tanulója, sőt versenyzőink a diákolimpia versenyrendszerében az iskola neve alatt indulnak. Azonban már az óvodában igyekeznek a gyerekekkel ezt a sportágat megszerettetni, hiszen a ritmikus gimnasztikát nem lehet elég fiatalon elkezdeni. Falusi Lívia a Tolnai úti és az Eötvös utcai óvodák nagycsoportosainak is tart foglalkozást, Hermesz Anita a nagyobbakkal foglalkozik.
A balett a Pro Artis Művészeti Iskolával együttműködve zajlott. Egyre több városi és városkörnyéki rendezvényen vesznek részt nagy sikerrel gyerekeink. A Közművelődési Kht. Által meghirdetett „Ki mit tud” versenyen arany minősítést ért el egy csapatunk, sőt a gálaműsorban való szereplésre is felkérték gyerekeinket. Az idei évre célkitűzés a diákolimpiai versenyeken kívül szövetségi versenyen való indulás, ott versenyzői rutin megszerzése, a fellépési, bemutatkozási lehetőségek bővítése.

Tenisz Szakosztály:
A szakosztály alapvetően négy klasszikus feladatot lát el: toborozza és képzi a legkisebbeket, fejleszti az ifjúsági és utánpótlást, csapatszinten részt vesz az országos bajnokságban, és nem utolsó sorban lehetőséget biztosít az amatőr és tömegsport számára. Tapasztalható volt, hogy a II. osztály sokkal magasabb játékszínvonalat képvisel, mint a III. osztály. A bennmaradás a pályán elért eredmény alapján nem sikerült, azonban visszalépések miatt a szövetség felajánlotta az OBII-es indulás jogát, amit a szakosztály el is fogadott.
Egy szempontból azért kivételes a PSE férfi csapata, amire büszke a szakosztály: egyetlen csapat, ahol 100 %-ban saját nevelésű játékosok játszanak és ezt a jövőben is meg szeretnék tartani. Tolna megye 2008. legjobb férfi játékosa Dávid Antal lett, aki a csapat 1-es számú játékosa. Neveltjeink közül kettő az országos korosztályos ranglista legjobbjai között található: Klopcsik Diána L18 korosztályban a 11., Női1-ben a 19. és Fábián Ágnes L16-ban a 16., sőt új ifjúsági játékosok is felkerültek az országos ranglistára, akikkel Barta Attila foglalkozik.
A legkisebbek nevelését, edzését Kacsó Tibor végzi, de mivel egyre több gyermek jelentkezik oktatásra, ezért munkáját segíti Rompf Nándor és Horváth István. Az amatőr teniszezők egyre nagyobb számban jelentkeznek Tárnok László edzőnél mozgási vággyal és veszik igénybe a teniszbérletet a téli és a nyári szezonban egyaránt. 2009-re célkitűzésként fogalmazódott meg a felnőtt csapat stabil OBII-es bennmaradása, az ifjúságiak további országos sikerei, a szakosztályi munka stabilitásának biztosítása, az edzői munka színvonalának emelése.

Tájfutó Szakosztály:
A szakosztály versenyzői az elmúlt évekhez hasonlóan Mittler József kezei alól, a Vak Bottyán Gimnázium tanulói közül kerülnek ki, akik egy héten keresztül erdei iskolában, Cseresznyésben térképészeti ismeretekkel, majd szalagos pályákon 2-3 km futásokkal ismerkednek a tájfutás ABC-jével. Minden esztendőben fluktuáció jelentkezik, ennek ellenére több versenyző egyetemi tanulmányai mellett is szakosztályunk versenyzője maradt. Az elmúlt évben is megrendezésre került a hagyományos Szilveszter Kupa, és a Gemenc Kupa.
A helyi versenyek mellett a szakosztály Bátaapátiban edzőtáborozott a helyi polgármester meghívására. Az elmúlt évben több versenyen tudtak részt venni sportolóink, mint az azt megelőzőben, és a tervezett versenyeken az elvártnak megfelelően szerepeltek. 2008. év végén Mittler József tanár úr közel negyvenévi töretlen tájfutó munka után bejelentette nyugdíjba vonulását, amit az Egyesület elnöksége elfogadott.
Helyébe Kiss Gábort, a szakosztály egykori versenyzőjét nevezte ki az edzői feladatok ellátására. 2009-ben a hangsúly az utánpótlás nevelésre helyeződik. Az időközben kinevelődött 21-es korosztály helyett a 11-12 évesekre kerül a nagyobb hangsúly, de megpróbálják összetartani azokat a versenyzőket is, akik már felnőtté váltak. A sportolók technikai felkészültségét fogja segíteni pécsi és a szegedi tájfutó szakosztály nyílt edzőtábora is.

Ökölvívó Szakosztály:
Ökölvívóink is sikeres, eredményekben gazdag évet zárhattak. A sportolói létszám növelése érdekében lehetőséget biztosítanak a „kedvtelésszerű” sportolásra, akikből aztán a későbbiek folyamán versenyzők lehetnek. Októberben a szakosztály megrendezte a meghívásos Paks Kupát a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola Sportcsarnokában. Színvonalas mérkőzéseket láthatott a közönség.
A hazai legjelentősebb klubok mellett 2008-ban is képviseltette magát a Motorul Arad csapata, akikkel ökölvívóink hosszú évek óta ápolnak jó kapcsolatot. Az év folyamán megrendezett versenyeken kiemelkedő teljesítményt nyújtott a Kajtár László, Feil Ádám és Szakály Sándor edzőtrió tanítványa: Sárközi Béla, Szakály Norbert, Bán Levente,
Balogh Gábor és Kiss Gergő. A szakosztály az év során 40 arany, 17 ezüst és 36 bronzérmet szerzett. 2009-re célul tűzték ki ismét a Paks Kupa valamint egy regionális verseny színvonalas megrendezését, az OB-n korcsoportonként I-III helyezések megszerzését, három-négy fő bejutását a válogatott keretbe, iskolákkal való szorosabb kapcsolattartást, valamint a szakosztályi létszám növelését.

Labdarúgó Szakosztály:
A PAKSI FUTBALL CLUB KFT. a megfelelő létszámú utánpótlás labdarúgó csapatok biztosítása érdekében együttműködési megállapodásokat kötött a városban működő, labdarúgó utánpótlásképzést folytató két egyesülettel, a Paksi Sportegyesülettel és az Atomerőmű Sportegyesülettel. A két sportegyesület szakmai munkáját az adott egyesületben működő utánpótlás szakág-vezető fogja össze, és irányítja. Az utánpótlás edzők kiválasztása és szerződtetése az utánpótlás labdarúgók magas színvonalú képzésének figyelembevételével történt. Az edzők képesítése és szakmai képzettsége az elvártak felettiek, hiszen szinte valamennyi edzőnk „A” licenc-szel rendelkezik.
A két egyesületben működő korosztályok edzői óvodás kortól egészen az U19-es csapatig bezárólag a folyamatos képzés mellett toborzókat is tartanak az óvodákban és a helyi, valamint környékbeli általános iskolákban. Három általános iskolával együttműködési megállapodás született, mely szerint az iskola testnevelői is bekapcsolódnak a labdarúgó korosztályos képzésbe, az iskolák lehetőséget biztosítanak a tornatermek használatára, valamint a délutáni iskolai programok közé beépítik a labdarúgást is.
Folyamatos a kapcsolat a régió hasonló, illetve alsóbb osztályokban játszó klubjaival, csapataival. A téli időszakban utánpótlás tornákat szervezünk minden korosztály számára, melyre a környékbeli csapatok is meghívást kapnak. Edzőink rendszeresen látogatják más csapatok mérkőzéseit, tehetséges gyerekek felkutatása céljából. Minden korosztály mellett szülői munkaközösség működik, akik anyagi és erkölcsi támogatásukkal segítik edzőink munkáját. Elmondhatjuk, hogy az utóbbi három évben a tervszerű, kidolgozott program mentén haladó utánpótlásképzés zajlik a városban, melynek eredményei már most lemérhetőek, tapasztalhatóak.

Létesítmények:
A felnőtt labdarúgó csapat NBI-beli szereplése a pályák terén is új, megoldandó feladatok elé állította az Egyesületet. 2006-ban elkészült a lelátó, valamint az előírások szerinti kerítés. Szintén önkormányzati beruházásban megvalósult a fogadóépület és a székház, valamint szponzorok segítségével 2008-ban elkészült a centerpálya körüli villanyvilágítás kiépítése is.
A pályák nagymértékű felújítása lassan elengedhetetlen, hogy gyermekeink sérülését elkerüljük. Házon belül sikerült megoldani a 2-es pálya felújítását, ám a folyamatos, rendkívül nagy terhelés következtében a minőség rohamosan romlik. A centerpálya felújítása is megtörtént, amelybe már külső szakértő céget is be kellett vonni.
Év végére befejeződött az önkormányzati beruházás második üteme, azaz átalakult az öltözőépület és a lelátó is. Az MLSZ-szel sikerült megállapodást kötni, melynek következtében az öltözőépület és a pálya közötti kerítésszakasz lebonthatóvá vált, megoldva ezzel egy évek óta húzódó nézőtéri problémát. A dunakömlődi sporttelepen az idei évben elengedhetetlenné vált a kispadok felújítása, átalakítása, ami feltétele a pálya hitelesítésének.
A tenisztelepen a csarnok üzemeltetéséhez a PSE nem kap támogatást az Önkormányzattól, annak működtetését a téli és nyári pályabevételekből kell finanszírozni, mely bevételek a 2008-as évben is fedezték a csarnokkal kapcsolatos kiadásokat. A garanciális bejárás során felmerült hibát, a sátor szigetelését sikerült orvosolni. 2009-ben feladat a salakos pályák felújítása, új hálók felszerelése, a pályákon lévő öntözőrendszer átalakítása, felújítása.

Kérem a Tisztelt Közgyűlést, hogy az Elnökség 2008-as beszámolóját fogadja el.

Paks, 2009. február 11.

Dr. Blazsek Balázs
elnök
  VISSZA A PSE HÍREKHEZ