Paksi Sportegyesület hírei2011. március 23.
Beszámoló a Paksi Sportegyesület Elnökségének 2010. évi munkájáról


Tisztelt Közgyűlés!

A 2004. évi I. törvény, a Sporttörvény előírásainak megfelelően az egyesület Elnöksége idén is összehívta a Közgyűlést, ahol számot ad az előző évben végzett munkájáról, és kéri a Tisztelt Közgyűlést, hogy fogadja el beszámolóját.

A 2010-es év során az Elnökség öt elnökségi ülést tartott, melyek során összesen 15 határozatot hozott. A törvényi előírásoknak megfelelően a szakosztályokat beszámoltatta végzett munkájukról.
A szakosztályok létszáma 2010-ben:

Szakosztály

Taglétszám

Karate

48

Labdarúgás

129

Ökölvívás

39

Ritmikus Gimnasztika

110

Tájfutás

25

Tenisz

55

összesen

406

2010-ben közel 10%-kal növekedett az egyesületi taglétszám az előző évhez képest, ami igen jelentős eredmény városunkban, ahol széles spektrumú sportkínálat várja a mozogni vágyókat.

Karate Szakosztály:

A karate szakosztály bázisa a Deák Ferenc Általános Iskola, ahol az RG szakosztállyal közösen folynak az edzések a terem két oldalán. A szakosztály 25-30 fő aktív versenyzőből és 15-20 kezdő, gyermekből tevődik össze. Magas szintű az utánpótlás nevelés, akikből kiváló junior és felnőtt versenyzők válnak, jól mutatja ezt, hogy az ország legeredményesebb felnőtt csapata itt található. A szakosztály az elmúlt évet igen eredményesnek könyvelheti el. Azokon a versenyeken, melyeken elindultak, mindig dobogós helyeket szereztek.

Az Országos Bajnokságról a Többszörös Magyar Felnőtt Bajnok Csapat különdíját és a Junior Lánycsapat különdíját is elhozták versenyzőink. Az edzőtáborokban sikeres övvizsgát tettek sportolóink. Nyár elejére Záborszki Zoltán már évek óta edzőtábort szervezett, melyen saját sportolóinkon kívül több vidéki versenyző is képezte magát, amely az elmúlt évben is övvizsgákkal, danvizsgákkal zárult.

2011-ben a tervek szerint cél az utánpótlás és felnőtt Európa-, illetve Világbajnokságon a legjobb eredmény elérése, a karate népszerűsítése városunkban, valamint az eszközkészlet fejlesztése, a versenyeken az elmúlt évek sikeres szerepléseinek folytatása.

Ritmikus Gimnasztika Szakosztály:

A szakosztály változatlan feltételek mellett működött az elmúlt évben is. Az RG bázisiskolája a Deák Ferenc Általános Iskola, ahol a karatésokkal közösen, függönnyel elválasztva tartják az edzéseket, de már a II. Rákóczi Ferenc általános iskolában is jelen van a sportág az első három évfolyamon. A szakosztály jelenlegi létszáma 110 fő, ami igen számottevő előrelépés a korábbi évekhez képest. A kisebbekkel Falusi Lívia vezetőedző, a nagyobbakkal Hermesz Anita edző foglalkozik. A Diákolimpia Országos döntőjéről egy 3. és egy 6. hellyel tértek haza versenyzőink.

A versenyek mellett egyre több városi és városkörnyéki rendezvényen vesznek részt nagy sikerrel gyerekeink. 2011. januárjában ünnepelte a szakosztály megalakulásának 25. évfordulóját a művelődési központ színháztermében. A jubileumi gálaműsorra teltház előtt került sor, amelynek keretében minden korosztály bemutatta tudását.
A szakosztály tárgyi feltételek jók, sikerült az elmúlt évben újabb szerekkel, dresszekkel bővíteni, kiegészíteni a meglévő készletet.

Az idei évre célkitűzés a diákolimpiai versenyeken az eredmények megőrzése, a második osztályosok versenyeztetése, valamint a fellépési, bemutatkozási lehetőségek bővítése, a csapatszellem erősítése.

Tenisz Szakosztály:

A szakosztály alapvetően négy klasszikus feladatot lát el: toborozza és képzi a legkisebbeket, fejleszti az ifjúsági és utánpótlást, csapatszinten részt vesz az országos bajnokságban, és nem utolsó sorban lehetőséget biztosít az amatőr és tömegsport számára. A rendszeresen edző és oktatott gyermek utánpótlás játékosállomány létszáma az előző évhez képest kb. 20 %-kal nőtt. Ezt elsősorban a kétszer egyhetes sikeres nyári tenisztábornak köszönhetjük, illetve a szeptember elején PSE-ASE közös rendezésében megtartott Sportágválasztónak. Jelenlegi létszám 60 fő stabil, kb. 15-20 alkalmanként játszó gyerek. Rompf Nándor és Tárnok László foglalkoznak zömében a legkisebb korosztállyal. A nyári, salakpályás szezon 2010-ben sem okozott gondot, a téli igen.

Szerencsére azon kell gondolkodnunk, hogyan kezeljük a téli szezon viszonylagos helyszűke miatti gyermeki „életerőt és játékos kedvet”. A 10-18 évesekkel Kacsó Tibor, Tárnok László, Barta Attila edzők foglalkoznak. Összességében – az alkalmi játékosokkal együtt – közel harmincan játszanak e korosztályban. A legeredményesebbeket, legtehetségesebbeket – természetesen elszántság és „szülői szándék” jelenlétével – Barta Attila, mint vezető edző átveszi, edzi és versenyezteti. Ifjúsági játékosaink továbbfejlődésének egyik sajnos maradandó példája problémája, - valószínű minden szakosztály problémája -, hogy sokszor már a középiskola választással kikerülnek látókörünkből, felsőoktatási intézménybe kerüléskor pedig szinte csak az alkalmi vendégjáték jelenthet eredményességet.

2010. február 27-28-án a szakosztály életében először rendeztünk országos női felnőtt versenyt, éljátékosunk Klopcsik Dia második lett. A versenyt a Tenisz Szövetség egyik titkára felügyelte, jegyzőkönyvében szinte minden értékelésben a legjobb minősítést kapta szakosztályunk.

Férfi felnőtt csapatunk 2010-ben is a másodosztályban szerepelt.

Az amatőrök szervezésével, versenyei rendezésével 2009-től a szakosztály szabadidő és tömegsport felelőse, Gulyás Zoltán foglalkozik. A létszám 60-70 fő, többségében téli-nyári bérlettel rendelkező, akik között már szép számmal találhatók vidékiek is.

Tájfutó Szakosztály:

Az elmúlt két év folyamán sikerült 25 aktív versenyzőből álló utánpótlás és felnőtt csoportot Kiss Gábor edzőnek létrehozni. Versenyeken a versenyidőszak szinte minden második hétvégéjén részt vesznek, versenyenként átlagosan 8-10 fővel. Újdonság, hogy az elmúlt év júniusában bevezettek egy népszerűsítő versenysorozatot, melynek célja a helyi versenyek számának növelése és a tájfutás népszerűsítése. Ezeket a versenyeket Szekszárd és Paks lakótelepein, belvárosában tartják minden hónap egy-egy csütörtöki napján.

A 2010-es évben 316 alkalommal álltak rajthoz 36 versenynapon, mely 29 önálló versenyt jelentett, amiből 5 verseny 2 vagy annál több napos volt. A versenyek rangsorát tekintve 10 megyei bajnokságon, 6 regionális bajnokságon, 6 nemzetközi kupaversenyen és 5 országos bajnokságon vettek részt. A tavalyi évhez képest majdnem 100-zal többen álltak rajthoz szakosztályunk versenyzői. 2010-ben Böröcz Ildikó a Tavaszi Spartacus Kupán és Lénárt Viktória a Thermenland Open nemzetközi versenyen bajnoki címet szerzett. További 31 aranyérmet hoztak el sportolóink számos megyei rangú versenyről. 27 ezüstéremből 6 érmet gyűjtöttek nemzetközi és országos versenyekről, az érmeket Lénárt Viktória, Kurucz Bence, Böröcz Ildikó, Domonkos Áron, Weisz Pál szerezte a Baranya Megyei Regionális Rangsoroló Bajnokságon, a Délalföldi Regionális Rangsoroló Bajnokságon, a Tavaszi Spartacus Kupán, a nemzetközi Postás és Thermenland Open Kupán. Bronz helyezésből 29-et megyei versenyeken 1-et pedig Kiss Gábor az országos jelentőségű Mecsek Kupán ért el.

Az őszi időszakot lezárandó és ezzel együtt évzáró jutalomversenyként egy közkedvelt rendezvényre utaztak el Olaszországba. A versenyen több, mint 20 ország 2500 sportolója vett részt.

2011-es célkitűzés további utánpótlás sportolók toborzása. Újabb térképek készítése is szükségesnek bizonyul, melyek egy részét Kiss Gábor maga készíti el. A sportolók technikai felkészültségét fogja segíteni pécsi és a szegedi tájfutó szakosztállyal közös edzőtábor is. További célkitűzés még az egyéni és szakosztályi ranglistán való előbbre lépés.

Ökölvívó Szakosztály:

Ökölvívóink is sikeres, eredményekben gazdag évet zárhattak. A sportolói létszám növelése érdekében lehetőséget biztosítanak a „kedvtelésszerű” sportolásra, akikből aztán a későbbiek folyamán versenyzők lehetnek.

Az év folyamán megrendezett versenyeken kiemelkedő teljesítményt nyújtott a Kajtár László, Feil Ádám és Szakály Sándor edzőtrió tanítványa Sárközi Béla, aki bekerült a nemzeti ifjúsági válogatottba is és a Koszovóban megrendezett versenyen első helyezést ért el. A serdülő korosztályból Horváth Patrikot kell kiemelni, aki az év folyamán több versenyről is aranyéremmel térhetett haza. A meghívásos, illetve emlékversenyeken és a regionális viadalokon a szakosztály sportolói 38 arany, 21 ezüst és 20 bronzérmet szereztek.

2011-re célul tűzték ki ismét a Paks Kupa, valamint egy regionális verseny színvonalas megrendezését, az OB-n korcsoportonként I-III helyezések megszerzését, három-négy fő bejutását a válogatott keretbe, iskolákkal való szorosabb kapcsolattartást, valamint a szakosztályi létszám növelését.

Labdarúgó Szakosztály:

A PAKSI FUTBALL CLUB KFT. a megfelelő létszámú utánpótlás labdarúgó csapatok biztosítása érdekében együttműködési megállapodásokat kötött a városban működő, labdarúgó utánpótlásképzést folytató két egyesülettel, a Paksi Sportegyesülettel és az Atomerőmű Sportegyesülettel. A két sportegyesület szakmai munkáját az adott egyesületben működő utánpótlás szakág-vezető fogja össze, és irányítja, egyesületünkben Osztermájer Gábor.
Az utánpótlás edzők kiválasztása és szerződtetése az utánpótlás labdarúgók magas színvonalú képzésének figyelembevételével történt. Az edzők képesítése és szakmai képzettsége az elvártak felettiek, hiszen szinte valamennyi edzőnk „A” licenc-szel rendelkezik. A két egyesületben működő korosztályok edzői óvodás kortól egészen az U19-es csapatig bezárólag a folyamatos képzés mellett toborzókat is tartanak az óvodákban és a helyi, valamint környékbeli általános iskolákban.

Három általános iskolával együttműködési megállapodás született, mely szerint az iskola testnevelői is bekapcsolódnak a labdarúgó korosztályos képzésbe, az iskolák lehetőséget biztosítanak a tornatermek használatára, valamint a délutáni iskolai programok közé beépítik a labdarúgást is.

Folyamatos a kapcsolat a régió hasonló, illetve alsóbb osztályokban játszó klubjaival, csapataival. A téli időszakban utánpótlás tornákat szervezünk minden korosztály számára, melyre a környékbeli csapatok is meghívást kapnak. Edzőink rendszeresen látogatják más csapatok mérkőzéseit, tehetséges gyerekek felkutatása céljából. Minden korosztály mellett szülői munkaközösség működik, akik anyagi és erkölcsi támogatásukkal segítik edzőink munkáját.

Elmondhatjuk, hogy az utóbbi négy évben a tervszerű, kidolgozott program mentén haladó utánpótlásképzés zajlik a városban, melynek eredményei már most lemérhetőek, tapasztalhatóak, hiszen minden csapatunk NBI-ben játszik, valamint nyolc saját nevelésű játékos is szerepet kapott már a felnőtt NBI-es csapatban.

Létesítmények:

A felnőtt labdarúgó csapat NBI-beli szereplése a pályák terén is új, megoldandó feladatok elé állította az Egyesületet. 2009-ben nagy örömünkre önkormányzati beruházásban elkészült egy 100 x 64 méteres és egy 40 x 20 méteres műfüves labdarúgó pálya, amik nagymértékben megkönnyítették a felnőtt és utánpótlás csapatok edzéskörülményeit. A füves pályák teljes felújítása elengedhetetlen, hogy gyermekeink sérülését elkerüljük. Szponzori támogatással sikerült megoldani a 3-as pálya felújítását, valamint a locsolórendszer kiépítését. A centerpálya szokásos nyári felújítása is megtörtént, de a pálya alácsövezése a csapadékvíz elvezetése miatt megoldandó probléma. Év végére, a szurkolók nagy örömére elkészült egy 200 fős fedett lelátó a hozzá tartozó járdával, szintén szponzori segítséggel.

A dunakömlődi sporttelepen 2010-ben elengedhetetlenné vált a gyepszőnyeg felújítása is, mely tavasszal és nyáron két ütemben megtörtént, de a két ott edző és játszó csapat rendszeres használata miatt az idei évben újabb felújítás szükséges.

A tenisztelepen a csarnok üzemeltetéséhez a PSE nem kap támogatást az Önkormányzattól, annak működtetését a téli és nyári pályabevételekből kell finanszírozni, mely bevételek a 2010-es évben is fedezték a csarnokkal kapcsolatos kiadásokat. A garanciális bejárás során felmerült hibát, a sátor szigetelését szakcéggel tudtuk orvosoltatni. Sikerült végrehajtani a csarnokvilágítás bővítését, valamint a műszaki felülvizsgálat során feltárt hibákat megszüntetni.

A szabadtéri pályák tavaszi felújítása is megtörtént, így rendkívül jó minőségben tudtuk a pályákat a sportolóknak biztosítani. 2010-ben elkészült a 6 salakos pálya locsolórendszerének kiépítése, mely a sportolók komfortérzetét nagymértékben javította, valamint a programozhatóság következtében hatékonyabb lett a locsolás, ezáltal a vízfogyasztást is sikerült ezzel a megoldással csökkenteni. 2011-re a feladatok között szerepel a salakos pályák elektromos berendezéseinek felújítása.

Kérem a Tisztelt Közgyűlést, hogy az Elnökség 2010-es beszámolóját fogadja el.

Paks, 2011. február 18.

                                                                                                          Dr. Blazsek Balázs
                                                                                                                      elnök

 

  VISSZA A PSE HÍREKHEZ