Paksi Sportegyesület hírei2015. január 12.
Emlékezzünk Kacsó Tiborra!


Nagyszebeni születésű Kacsó Tibor tanár úr az 1990-es évek közepén települt át feleségével Székelyföldről Paksra. A tornatanár, teniszedző hamar alkalmazkodott a helyi sajátosságokhoz, szinte azonnal beilleszkedett a teniszező paksiak közé, és ezzel egy időben a város közösségi életébe.

Az egykor asztalosnak készülő, később testnevelési egyetemet végzett tornatanár szülőföldjén tanított elemi iskolában, középiskolában, vezetett sportiskolát, minden szerepében és feladatában kiváló teljesítménnyel.

Kacsó Tibor 1995 óta meghatározó alakja volt a paksi sportéletnek. Naponta tartott edzéseket öttől hetven éves korig több generációnak, így vált meghatározó személyiségévé a Paksi Sportegyesület utánpótlás nevelésének is. 2010-ben elnyerte a „Paks Város Sportjáért” díjat. Részlet a bíráló bizottságméltató soraiból:

„Pedagógiai képességei, emberismerete, gyermekszeretete segíti őt a városi sportélet alakításában. Hetente több mint ötven gyermeket mozgat, futtat, üttet és ami a legszebb, mosolyogtat. Méltán öregbíti a „Paks Város Sportjáért” kitüntető címet.”

A sportegyesület életében, feladat vállalásaiban sokszor önként, önzetlenül, ellenszolgáltatatás nélkül vállalt tevékenységet: sportigazgatói, szakmai tapasztalatait megosztotta edző partnereivel, aktív segítője volt a Tenisz szakosztály vezetésének. Elismerésre méltó érdemei közé tartozik, hogy az elmúlt években a Paksi Tenisz Szakosztály Tolna megye sportéletének meghatározó csoportjává vált.

Sporttevékenysége mellett több mint 10 könyvet jelentetett meg, verseket, erdélyi visszaemlékezéseket, mosolyogtató székely történeteket, hozzájárulva városunk irodalmi életéhez. 2012-ben felesége, Erzsike rendszeres kórházi kezelése érdekében Budapestre költöztek. A mindig kedves, jókedvű és rendkívül udvarias tanárember szinte az utolsó hetekig irigylésre méltó erővel és akarattal tevékenykedett, még rendszeresen sportolt is. Az egészséges életmód iránti elkötelezettsége, kitartása, a sport iránti alázata minden testi-lelki problémán átsegítette közel 81 éves koráig. 2014. december 27-én halt meg egy budapesti kórházban magas lázzal járó tüdőgyulladás, és annak szövődményei következtében.

Kedves Tibor Barátom!

Búcsúzom Tőled, a Paksi Sport Egyesület vezetése, a Tenisz Szakosztály edzői, munkatársai, sportolói és valamennyi paksi barátod nevében!

Horváth István
PSE Tenisz Szakosztály elnök

 

  VISSZA A PSE HÍREKHEZ